Catharinabrug

De Catharinabrug is een fiets- en voetgangersbrug in het centrum van Leiden en ligt op het punt waar de oude en nieuwe Rijn samenkomen. In opdracht van de gemeente Leiden heeft Schouls de oude Waaghoofdbrug gesloopt en de aanleg van de Catharinabrug uitgevoerd. Tijdens de bouw van de brug kon het vaarverkeer ongehinderd doorvaren. Door een tijdelijke brug ondervonden ook fietsers en voetgangers minimale hinder door de werkzaamheden.

De brug heeft een totale lengte van 36 meter heeft een breedte van 6 meter. De brug rust op twee V-vormige pijlers die Schouls in een bouwkuip heeft gebouwd.  Van boven heeft de brug een S-vorm om zo in één lijn met de catharinasteeg uit te komen. Hierdoor past de brug mooi in het stratenpatroon en kan verkeer soepel doorstromen.

Het brugdek is gemaakt van prefab Ultra Hoge Sterkte Beton elementen. Mede hierdoor is een comfortabele helling voor fietsers en voetgangers en een zo groot mogelijke doorvaarthoogte voor pleziervaart gecreëerd. Ook zorgt dit beton ervoor dat de brug een dikte heeft van slechts 27cm waardoor de brug er zeer slank uitziet. Dit heeft er voor gezorgd dat deze brug zowel de Betonprijs 2017 van de Betonvereniging, als de European Concreate Award 2018 van de European Concrete Societies Network heeft mogen ontvangen.

Deel dit project:

LinkedIn
Facebook
WhatsApp
Email

Meer informatie?

Misschien ook interessant

Andere projecten